Palsinojan kultaryntäykset 1902 ja 2022

Palsinoja sivupuroineen on ollut keskeinen kullankaivun kohde yli 150 vuotta.  Alla kaksi karttaa Palsin vilkkaimmista vuosista, valtaukset 1902 ja alimpana kullanhuuhdonta-alueet 2022.  Vanhemmassa kartassa punaisella merkityt ovat kultayhtiö Prospektorin valtauksia, joiden lisäksi kymmeniä yksityisiä valtauksia, suurin osa inarilaisia. Valtauksen koko oli tuolloin pieni, ympyränmuotoinen 178 m keskipaalusta.

Lähes samat alueet ovat kullankaivun kohteena 2022, karttaote Tukesin kartasta kertoo kullankaivualueita olevat lähes 80. Vaalealla värillä  merkityt ovat saaneet käynnistysluvan, tummat odottavat päätöstä. Palsin värikkäästä historiasta ja nykypäivästä kertovia juttuja Prospäkkäri ja Mineralia lehdissä, myös kultahipussa, linkki alimpana.. Palsi on ihmisen mittainen kultamaa ja kultaa on löytynyt yllättävistä paikoista!

                              1902                                                        

2022

https://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri//

Lue lisää täältä:  Palsinoja on kullankaivun ammattiopisto  | Kultahippu.fi

Valtauksen, tehdaspiirin ja nykyisen kullanhuuhdonta-alueen koot ovat historian aikana monesti muuttuneet. Alla säädökset kullanhuuhdonnasta 1890, jolloin valtauksen koko muutettiin ympyränmuotoiseksi. Tämä on syytä huomioida tukiessa ylhäällä olevaa karttaa vuodelta 1902.