Liinahamarista matkailukeskus 2020-luvulla

Jalostuuko nikkeli Petsamon matkailuhelmeksi

Petsamo oli osa Suomea vv. 1921-1944. Sieltä sai alkunsa matkailumme kansainvälinen kehitys ja nikkeli koitui sen kohtaloksi. Nyt nikkelikaivos on lopettamassa osan toiminnastaan ja nikkeliyhtiö ryhtyy tekemään Liinahamarista matkailukeskusta. Tämä karttaote on vuodelta 1933.

Lapin ja Suomen matkailu sai alkunsa Petsamosta, linkki alla:

Petsamo – matkailun alkukoti | Seppo J. Partanen (wordpress.com)

Petsamon nikkelikaivoksen sulattamo lopetti toimintansa joulukuussa 2020. Sulattamossa jalostettiin kaivoksen nikkelìmalmi ja aiheutti laajaa ympäristötuhoa, joka havaittiin Suomenkin puolella. Kaivoksen omistajayhtiö Norilsk Nickel aikoo rakentaa Liinahamarista suuren matkailukeskuksen ja on muodostanut sitä varten uuden yhtiön ”Port Liinakhamari”. Sen tavoitteena on kehittää Muurmannin alueen matkailua ja keskittyä erityisesti Liinahamariin, kertoo yleisradio 24.2.2021. Uutinen perustuu Barents Observer uutissivustoon, jonka mukaan matkailusuunnitelmaa on esitelty Kremlissä Moskovassa.

Viidessä vuodessa Liinahamariin nousisi Saariselän kokoinen ”lomakaupunki” noin 300 000 vuosittaiselle matkailijalle 20 miljardilla ruplalla. Suunnitelmassa on useita hotelleja, uusia teitä, pieni lentokenttä sekä monenlaisia luontoaktiviteetteja erityisesti talvimatkailijoille.

Suomen ja Lapin nykymatkailu sai alkunsa Petsamosta 1930-luvun lopulla Jäämeren tien valmistuttua perille Liinahamariin vuosikymmenen alussa. Alueesta kasvoi kansainvälinen kohde koko Euroopan automatkailijoille, ainoa autotie Jäämeren rannalle. Vuosikymmenen puolessavälissä avautui nikkelikaivos, joka sotien seurauksena siirtyi Neuvostoliiton haltuun.

Suomen Matkailijayhdistys kehitti Petsamoon monenlaisia matkailupalveluja; opastettuja kalastusretkiä, laivaristeilyjä, erävaelluksia, pakettimatkoja junalla, linja-autolla, jopa lentäen Helsingistä Yläluostarin kentälle. Matkailijoille kartoitettiin retkeilyreittejä Liinahamarin tuntureille, rakennettiin turvekammeja kalapaikoille, tehtiin opaslehtisiä kalastuksesta, retkeilystä, autoteistä.

Sodat 1939–1944 tuhosivat Lapin ja Petsamon matkailukohteet ja kesti 30–40 vuotta jälleenrakentaa matkailu samalle tasolle, missä se oli ennen sotavuosia. Kansainvälinen matkailupalvelu oli kuitenkin opittu Petsamossa ja Inarissa. Tälle pohjalle oli hyvä luoda koko maan matkailukuva 1900-luvun loppupuolella.

Liinahamari on ollut kansainvälisen matkailun tavoittamattomissa sodanjälkeisen ajan. Liinahamarin 1931 avattu ja moneen kertaan uudelleen rakennettu hotelli on säilynyt paikoillaan ja ollut sotilaallisessa käytössä. Alueella on paljon armeijan kasarmeja ja sotilaskalustoa, jonka takia sinne ei ulkomaalaisia ole päästetty. Suunnitelmissa on ollut myös Liinahamarin sataman kunnostaminen. Satama lienee viime vuosikymmeninä ollut lähinnä romulaivojen varastona..

Liinahamarin kuvia: hotellin värikuva 1938, rannalla tullin asuintalo, hotellin laajennus 1939, Purojärvi, Petsamon tie, hotelli ja Liinhamarin lahti, hotellin rauniot suomalaisten vetäydyttyä Petsamosta talvisodan alussa:

  • Aarne Pietinen 1937/SMY/Seppo J. Partanen